A legjobb ingyenes 3D animációs programok 2024-ben

Ha szeretnél lenyűgöző 3D animációkat készíteni, nem kell feltétlenül mélyen a zsebedbe nyúlnod. Vannak olyan ingyenes szoftverek, amelyek lehetővé teszik, hogy kreatív módon kifejezd magad, és elkészítsd a saját 3D műveidet. Ebben a cikkben bemutatjuk a 3 legjobb 3D animációs szoftvert, amelyeket 2024-ben használhatsz. Megmutatjuk, hogy milyen funkciókat kínálnak, milyen operációs rendszereken futnak, és hogyan töltheted le őket.

Mi az a 3D animáció?

A 3D animáció olyan folyamat, amely során háromdimenziós objektumokat mozgatunk és transzformálunk egy virtuális térben. Készítéséhez szükség van egy 3D modellező szoftverre, amellyel létrehozhatjuk a 3D objektumokat, egy 3D animációs szoftverre, amellyel meghatározhatjuk a mozgásukat, és egy 3D renderelő szoftverre, amellyel megjeleníthetjük a végeredményt. A 3 dimenziós  animációk széles körben alkalmazhatók a filmekben, a játékokban, a reklámokban, az oktatásban, az építészetben, és még sok más területen.

Milyen szempontok alapján válasszunk 3D animációs szoftvert?

A 3D animációs programok között nagy a különbség a minőségben, a funkcionalitásban, a felhasználóbarátságban, és az árban. Ha ingyenes szoftvert keresel, fontos, hogy figyelembe vedd a következő szempontokat:

 • A szoftver kompatibilitása a te operációs rendszereddel
 • Támogatott fájlformátumok
 • Kínált modellezési, animációs, és renderelési eszközök
 • Tanulási görbéje és a rendelkezésre álló dokumentáció
 • Létrehozott animációk minősége és sebessége

Melyek a legjobb ingyenes 3D animációs szoftverek?

A következő listában bemutatjuk a 3 legjobb 3D animációs programok-az, amelyeket 2024-ben használhatsz. A listát nem rangsoroltuk, hanem abc-sorrendben tettük közzé. Minden szoftverről elmondjuk, hogy milyen operációs rendszereken fut, milyen fájlformátumokat támogat, és milyen főbb funkciókat kínál. A szoftverek neveire kattintva eljuthatsz a hivatalos weboldalukra, ahol letöltheted őket.

blender használata

Blender

A Blender az egyik legnépszerűbb és legfejlettebb ingyenes 3D animációs szoftver, amelyet a Blender Foundation fejleszt. Egy nyílt forráskódú szoftver, amelyet egy aktív közösség támogat és fejleszt. Fut Windows, Mac, és Linux operációs rendszereken, és számos fájlformátumot támogat, beleértve a saját .blend formátumát. Kínálata:

 • Erős modellezési, szobrászati, textúrázási, és UV-szerkesztési eszközöket
 • Rugalmas animációs rendszert, amely lehetővé teszi a kulcsképkockák, a görbék, a csontvázak, és a szájmozgatás használatát
 • Gyors és valósághű renderelést a Cycles és az Eevee renderelő motorokkal
 • Beépített videószerkesztőt, kompozitort, és hangkezelőt
 • Fizikai alapú szimulációkat, mint a részecskék, a folyadékok, a lángok, a szövetek, és a haj
 • Játékmotort, amellyel interaktív 3D játékokat készíthetsz
 • Python szkriptelési lehetőséget, amellyel testreszabhatod és bővítheted a szoftvert

Egy nagyon sokoldalú és professzionális szoftver, amelyet sok iparági szakember és hobbiista használ. Tanulási görbéje viszont elég meredek, és szükség van egy erős számítógépre a legjobb teljesítmény érdekében. Ezen program rendelkezik egy részletes dokumentációval, és sok online tananyaggal, amelyek segíthetnek a kezdőknek és a haladóknak egyaránt.

k-3d

K-3D

A K-3D egy ingyenes 3D animációs szoftver, amelyet Timothy M. Shead fejleszt. Ez a nevű program  egy nyílt forráskódú szoftver, amelyet a GNU General Public License alatt terjesztenek. Ezen alkalmazás  fut Windows, Mac, és Linux operációs rendszereken, és számos fájlformátumot támogat, beleértve a saját .k3d formátumát. K-3D nevű program kínálata:

 • Hatékony modellezési eszközöket, mint a NURBS, a poligonok, a szobrászat, és a szubdivíziós felületek
 • Egyedi animációs rendszert, amely a csomópontok és a tulajdonságok kapcsolatán alapul
 • Többféle renderelési lehetőséget, mint a RenderMan, a YafaRay, a LuxRender, és az Aqsis
 • Beépített szkriptelési nyelveket, mint a Python, a K3DScript, és a JavaScript
 • Bővíthetőséget a pluginek és a modulok segítségével
source filmmaker

Source Filmmaker (SF):

A Source Filmmaker egy ingyenes 3D animációs és filmkészítő szoftver, amelyet a Valve Corporation fejlesztett ki. Lehetővé teszi, hogy a Valve játékokban található karaktereket, környezeteket, tárgyakat és effekteket használjuk a saját filmjeinkhez. Valós idejű renderelő motorral rendelkezik, amely gyorsan és könnyen létrehozza a filmeket. Egyik legnagyobb előnye, hogy hozzáférést biztosít a Valve játékok hatalmas tartalmához, amelyek közül néhány ingyenesen letölthető. Ez a program ingyenes, de csak nem kereskedelmi célra használható.

SzoftverFelhasználói felületRenderelő motorTámogatott fájlformátumokTanulási görbeKözösség
BlenderTestreszabható, sok eszközt és beállítást tartalmazCycles (fotorealisztikus), Eevee (valós idejű), Workbench (gyors)Több mint 50, beleértve a népszerűeket, mint OBJ, FBX, STL, DAE, glTFMagas, sok funkció és rövidítésNagy és aktív, sok támogatás és tananyag
K-3DEgyszerű és intuitív, kevés eszközt és beállítást tartalmazRenderMan kompatibilis, pl. 3Delight, Aqsis, Pixie, PRManKevesebb mint 10, beleértve a népszerűeket, mint OBJ, STL, DAEAlacsony, könnyű megtanulni és használniKicsi és passzív, kevés támogatás és tananyag
Source FilmmakerSpeciális és egyedi, sok eszközt és beállítást tartalmazSource (valós idejű), a Valve játékok motorjaCsak a Valve játékok fájlformátumai, pl. MDL, VTF, VMTKözepes, sok funkció és rövidítésKözepes és aktív, sok támogatás és tananyag

 

Összefoglalás

A táblázatból látható, hogy a 3legjobb 3D animációs szoftver közül a Blender a legfejlettebb és a legtöbbet kínáló, de a legnehezebb is megtanulni és használni. A K-3D a legegyszerűbb és a legkönnyebb, de a legkevesebbet kínáló, és a legkevésbé támogatott. A Source Filmmaker a legspeciálisabb és a legjobb a Valve játékokhoz kapcsolódó filmek készítéséhez, de a legkorlátozottabb más típusú projektekhez.

Természetesen ezek a szoftverek nem az egyetlenek, amelyeket használhatsz 3D animációk készítéséhez. A listánkon kívül is vannak más ingyenes 3D animációs szoftverek, mint például a Daz Studio, a Maya LT, az OpenToonz, a Synfig Studio, a Wings 3D és még sok más. Ezeket a szoftvereket is érdemes kipróbálni, ha más igényeid vagy preferenciáid vannak.

alma 3d
blender 3d

Hogyan válasszuk ki a legjobb ingyenes 3D animációs szoftvert?

Ahhoz, hogy kiválaszd a legjobb ingyenes 3D animációs szoftvert a saját céljaidra, fontos, hogy figyelembe vedd a következő tényezőket:

A projekt típusa:

Milyen típusú 3D animációt szeretnél készíteni? Milyen stílusú, milyen hosszú, milyen célközönségnek szól? Ha például egy rövid, vicces, rajzfilmszerű animációt szeretnél készíteni, akkor más szoftvert válassz, mint ha egy hosszú, komoly, fotorealisztikus animációt szeretnél készíteni.

A rendelkezésre álló erőforrások:

Mennyi időd, pénzed, számítógéped és interneted van a 3D animáció készítéséhez? Ha kevés időd vagy pénzed van, akkor olyan szoftvert válassz, amely gyorsan és könnyen letölthető, telepíthető és használható. Ha kevés számítógéped vagy interneted van, akkor olyan szoftvert válassz, amely kevés tárhelyet, memóriát és sávszélességet igényel, és nem szükséges online regisztráció vagy aktiválás hozzá.

A meglévő tudás és tapasztalat:

Mennyire vagy jártas a 3D animáció területén? Milyen szoftvereket használtál már korábban? Ha kezdő vagy, akkor olyan szoftvert válassz, amely egyszerű és intuitív felhasználói felülettel, alapvető és könnyen elérhető eszközökkel, és sok tanulási anyaggal rendelkezik. Ha haladó vagy, akkor olyan szoftvert válassz, amely testreszabható és rugalmas felhasználói felülettel, fejlett és sokoldalú eszközökkel, és sok bővítmény és támogatás rendelkezik.

A fenti tényezők alapján eldöntheted, hogy melyik ingyenes 3D animációs szoftver felel meg a legjobban a saját igényeidnek és preferenciáidnak. Természetesen nem kell ragaszkodnod egyetlen szoftverhez sem, ha többet is kipróbálhatsz és összehasonlíthatsz. A lényeg, hogy olyan szoftvert válassz, amellyel élvezetes és kreatív 3D animációkat tudsz készíteni.

Ha a 3d animációs programokról olvasottak alapján kedvet kaptál az animáció készítéshez, a 2d animációs programok áttekintéséhez vagy a Moho Pro alapszintű használatához , rétegek kezeléséhez akkor a korábban írt cikkek között találsz róla leírást.

Az 5 Legkönnyebb Videószerkesztő Program 2023ban

Ismerd meg a 2023-ban elérhető legegyszerűbb videószerkesztő programokat, amelyekkel könnyedén hozhatsz létre lenyűgöző videókat. Fedezz fel különböző videószerkesztő alkalmazásokat és ismerd meg a legsikeresebb videószerkesztő programokat, amik segítségével te is...

Vicces Tiktok videó készítése! Hogyan lássak hozzá?

Vicces Tiktok videó készítése Számtalan módja van annak, hogy videót gyárts Tiktokra. Vicces tiktok videó készítése történhet úgy is, hogy egyszerűen felveheted mobiltelefonról, megvághatsz egy filmjelenetet és közzéteheted azt a számítógépedről is. Ha a tiktok...

Top 2 tipp Videó gyorsítása Adobe Premiere Pro Tippek

Üdvözöljük az Adobe Premiere Pro tippeket tartalmazó cikkünkben, ahol megosztjuk veled, hogyan tudod egyszerűen és hatékonyan gyorsítani a videóidat. Az Adobe Premiere Pro videószerkesztővel lehetőséged van dinamikusabbá és lendületesebbé tenni a videóidat, és mi most...

Fedezd fel a sokoldalú és ingyenes online videószerkesztő programokat

Online videószerkesztő Az online videószerkesztés egyre népszerűbbé válik, és most itt van az egyetlen olyan platform, amely sokoldalú és ingyenes eszközökkel segít a videók szerkesztésében. Fedezd fel ennek az online videószerkesztőnek a lehetőségeit, amely egyszerű...

Top10 ingyenes videószerkesztő program 2024

Top10 ingyenes videószerkesztő program 2024 Fedezd fel a legjobb 10 ingyenes videószerkesztő programot, amelyekkel profi videókat készíthetsz 2024-ben! Kreatív és egyszerű eszközök várnak, hogy inspirálják a videószerkesztés világában. Mit jelent a videószerkesztő...

Top 5 Legjobb Ingyenes Videószerkesztő Program 2024

Top 5 Legjobb Ingyenes Videószerkesztő Program 2024 Főbb Kérdések a Cikkben: - Mik az öt legjobb ingyenes videószerkesztő program 2024-ben?- Milyen funkciókat kínálnak ezek a programok?- Hogyan lehet használni ezeket a videószerkesztőket? Kulcspontok a Movavi Video...

Hogyan vágjunk videót

Hogyan vágjunk videót Adobe Premiere Pro-ban: Kezdők útmutatója Az Adobe Premiere Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő program a piacon, professzionális funkciókkal és intuitív felülettel. Akár kezdő vagy, akár profi, ez a cikk végigvezet a videóvágás alapjain a...

Filmek létrehozása videószerkesztővel

Filmek létrehozása, azaz hogyan készítsünk lenyűgöző filmeket videószerkesztővel? A videószerkesztés egy olyan kreatív folyamat, amely segít megosztani a történeteinket, érzéseinket és üzeneteinket a világgal. Egy jó videószerkesztővel nemcsak a felvett anyagot...

5 ingyenes videószerkesztő program, ami a hasznodra lehet!

5 Ingyenes videószerkesztő program    1. DaVinci Resolve: Szakmai szintű funkciókkal rendelkezik, mint a színkorrekció, effektek és hangszerkesztés. Kezdőknek bonyolult lehet a felülete. Letölthető Windows, macOS és Linux rendszerekre. 2. HitFilm Express: Kiváló...

Videószerkesztés az alapoktól mindenkinek

Videószerkesztés az alapoktól A következő cikkemben arról számolok be, hogyan tudod saját magad szerkeszteni kedvenc videóidat! Érdemes átgondolnod milyen céllal állsz hozzá a munkádhoz. Egy rövid zenés videót szeretnél, egy slideshow-t vagy egy hosszabb film...
Share This
Share via
Copy link