Mi az a képernyőfotó?

A képernyőfotó egy olyan kép, amely megmutatja, hogy mi látható a számítógép, a mobiltelefon vagy más eszköz képernyőjén egy adott pillanatban. A képernyőfotók hasznosak lehetnek többféle célra, például:

 • Dokumentáció: A képernyőfotók segítenek bemutatni egy szoftver vagy weboldal funkcióit, menüit, beállításait vagy hibáit.
 • Oktatás: Illusztrál egy tananyagot, például egy matematikai feladatot, egy nyelvtani szabályt vagy egy történelmi eseményt.
 • Kommunikáció: Megoszthatsz egy érdekes, vicces vagy fontos információt másokkal, például egy chatüzenetet, egy hírcikket vagy egy játék eredményét.
 • Kreativitás: Segít kifejezni egy művészi, humoros vagy provokatív ötletet, például egy mém, egy paródia vagy egy fotómontázs.

Az elkészítéséhez számos alkalmazás és szolgáltatás áll rendelkezésre, amelyek különböző funkciókat és lehetőségeket kínálnak. Néhány példa:

képernyőkép

Gyári képernyőfotó funkció:

A legtöbb számítógép és mobil eszköz rendelkezik egy beépített funkcióval, amellyel egyszerűen készíthető egy képernyőfotó az egész képernyőről vagy annak egy részéről. Általában automatikusan elmentődnek egy mappába, vagy a vágólapra kerülnek, ahonnan más alkalmazásokba beilleszthetők.

LightShot:

A LightShot egy ingyenes alkalmazás, amely lehetővé teszi a képernyőfotók gyors és egyszerű készítését, szerkesztését és megosztását. Kiválaszthatod, hogy melyik területet szeretnénk lefotózni, majd hozzáadhatunk szöveget, nyilakat, alakzatokat, színeket vagy más effekteket. Elmenthetjük a számítógépünkre, feltölthetjük a LightShot szerverére, vagy megoszthatjuk másokkal egy rövid linken keresztül.

Snagit:

A Snagit egy professzionális alkalmazás, amely számos haladó funkciót kínál a képernyőfotók és a videók készítéséhez. Nemcsak a képernyő egy részét, hanem akár egy teljes weboldalt, egy gördülő menüt vagy egy animációt is lefotózhatunk. Szerkeszthetjük, vágathatjuk, összefűzhetjük, kiemelhetjük, kommentálhatjuk vagy átalakíthatjuk. Integrálódik több népszerű alkalmazással és szolgáltatással, például a Google Drive, a Dropbox, a YouTube, a Slack vagy az Outlook.

Skitch:

A Skitch egy egyszerű és intuitív alkalmazás, amely a képernyőfotók készítését és megjegyzésekkel való ellátását teszi lehetővé. Könnyen kivághatjuk, átméretezhetjük, elforgathatjuk vagy tükrözhetjük a képernyőfotókat, majd hozzáadhatunk szöveget, nyilakat, bélyegeket, matricákat vagy pixelesítést. Része az Evernote családnak, így a képernyőfotókat szinkronizálhatjuk az Evernote fiókunkkal, vagy megoszthatjuk más Evernote felhasználókkal.

AwesomeScreenshot:

Az AwesomeScreenshot egy böngésző kiegészítő, amely lehetővé teszi a weboldalak képernyőfotóinak készítését, szerkesztését és megosztását. Egész weboldalakat, látható területeket vagy kijelölt részeket fotózhatunk le, majd hozzáadhatunk szöveget, nyilakat, alakzatokat, mosolygókat vagy más elemeket. A képernyőfotókat elmenthetjük a számítógépünkre, feltölthetjük az AwesomeScreenshot szerverére, vagy megoszthatjuk másokkal egy linken, egy QR kódon vagy egy e-mailen keresztül.

print screen
SzolgáltatásÁrPlatformSzerkesztésMegosztásEgyéb
Gyári képernyőfotó funkcióIngyenesSzámítógép, mobilKorlátozottTetszőlegesEgyszerű és gyors
LightShotIngyenesSzámítógép, webIgenLink, feltöltésKönnyű és praktikus
SnagitFizetősSzámítógépIgenTöbb opcióProfesszionális és sokoldalú
SkitchIngyenesSzámítógép, mobilIgenEvernoteEgyszerű és intuitív
AwesomeScreenshotIngyenesWebIgenLink, QR kód, e-mailWeboldal specifikus
lightshot
snagit

Windows felhasználók figyelem! 

Ha nem akarod a fenti alkalmazásokat használni, akkor javaslom a létező legegyszerűbb módszert alkalmazni képernyőkép készítésére, amit a következőkben övide, tömöred ismertetek! Nem csak, hogy könnyű lesz de még csak fizetned sem kell érte!

Hogyan készítsünk képernyőfotót Windows rendszeren a Print Screen, a Paint és a Ctrl+V billentyűkombinációkkal?

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan tudunk képernyőfotót készíteni és elhelyezni a Paint programban a Print Screen, a Paint és a Ctrl+V billentyűkombinációkkal.

A képernyőfotó készítésének lépései a következők:

 1. Nyissuk meg azt az alkalmazást, weboldalt vagy egyéb tartalmat, amelynek a képernyőfotóját szeretnénk készíteni.
 2. Nyomjuk meg a Print Screenbillentyűt a billentyűzeten. Ez a billentyű általában a jobb felső sarokban található, és a PrtScnPrtSc vagy PrtScr feliratot viseli. Ezzel a billentyűvel lefotózzuk az egész képernyőt, és a képet a vágólapra másoljuk.
 3. Nyisd meg a Paint APaint egy egyszerű rajzoló és képszerkesztő program, amely a Windows rendszer része. A Paint programot a Startmenüből, a Keresés mezőből vagy a Futtatás ablakból is elérhetjük.
 4. Nyomd meg a Ctrl+Vbillentyűkombinációt a billentyűzeten. Ezzel a billentyűkombinációval beillesztjük a vágólapon lévő képet a Paint programba.
 5. Szerkesszük meg a képet igény szerint. A Paint programban több eszköz és funkció áll rendelkezésünkre, amelyekkel módosíthatjuk a képet, például:
  • Átméretezhetjük, kivághatjuk, elforgathatjuk vagy tükrözhetjük a képet a Képmenü alatt található opciókkal.
  • Hozzáadhatunk szöveget, nyilakat, alakzatokat, színeket vagy más effekteket a bal oldali eszköztárral.
  • Kiemelhetjük, elmoshatjuk, radírozhatjuk vagy pixelesíthetjük a kép egyes részeit a jobb oldali eszköztárral.
 6. Mentsd el a képet a kívánt formátumban és helyen. A Paint programban több formátum közül választhatunk, például BMPJPEGPNGvagy GIF. A kép elmentéséhez válasszuk ki a Fájl menüből a Mentés másként opciót, és adjuk meg a fájl nevét és már készen is vagyunk!
képernyőkép készítése
képernyőfotó készítése

A képernyőfotók használatának számos előnye és hátránya van, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Néhány előny, segítenek:

 • Megőrii és megmutatja a képernyőn látottakat, amelyek másképpen eltűnhetnének vagy megváltozhatnának.
 • Bizonyítani vagy cáfolni egy állítást, például egy hibajelentést, egy tranzakciót vagy egy eredményt.
 • Tanulni vagy tanítani egy témát, például egy szoftver használatát, egy nyelvi szabályt vagy egy matematikai feladatot.
 • Megosztani egy érzést, véleményt vagy ötletet, például egy mém, egy paródia vagy egy fotómontázs formájában.

Néhány hátrány:

 • Megsértik a szerzői jogokat vagy a személyes adatok védelmét, ha engedély nélkül készítjük vagy terjesztjük őket.
 • Félrevezetőek vagy hamisak lehetnek, ha manipuláljuk, megváltoztatjuk vagy kiválasztjuk őket.
 • Elveszítik a minőségüket vagy az értelmüket, ha túl nagyra, túl kicsire, túl sötétre vagy túl világosra állítjuk be őket.
 • Elterelik a figyelmünket vagy elvesztegetik az időnket, ha túl sokat vagy túl gyakran készítünk vagy nézegetünk belőlük.

  Összefoglalás

  Ebben a cikkben megmutattuk, hogy hogyan tudunk képernyőfotót készíteni és elhelyezni a Paint programban a Windows rendszeren a Print Screen, a Paint és a Ctrl+V billentyűkombinációkkal. A képernyőfotók hasznos eszközök lehetnek különböző célokra, de figyelni kell a használatuk előnyeire, hátrányaira, etikai és jogi szabályaira. A képernyőfotók használatával könnyebben és hatékonyabban tudjuk megőrizni és megmutatni a képernyőn látottakat másoknak. ?

  A képernyőfotó készítése téma kapcsán ha kedvet kaptál a képszerkesztéshez vagy az animáció készítéséhez, vagy logó  készítéséhez akkor javaslom az erről a témáról írt bejegyzésemet olvasd el. Továbbá ha  szeretnéd a logódat animálni vagy szerkeszteni akkor tekints meg néhány cikket az alábbiak közül:

  Animáció készítés Moho Pro-val

  Animáció készítés a Moho Pro programmal Bevezetés Mi az animáció, miért fontos, milyen típusai vannak Mi a Moho Pro, miért jó választás az animációk készítéséhez, milyen előnyei vannak más programokkal szemben Mi a cikk célja, mire fogunk kitérni, milyen eredményt...

  A legjobb 3D animációs programok 2024-ben

  A legjobb ingyenes 3D animációs programok 2024-ben Ha szeretnél lenyűgöző 3D animációkat készíteni, nem kell feltétlenül mélyen a zsebedbe nyúlnod. Vannak olyan ingyenes szoftverek, amelyek lehetővé teszik, hogy kreatív módon kifejezd magad, és elkészítsd a saját 3D...

  A legjobb 4 képszerkesztő program

  Képszerkesztő programok: Miért és hogyan használjuk őket? A képszerkesztő programok olyan szoftverek, amelyek lehetővé teszik a digitális képek módosítását, javítását, átalakítását vagy létrehozását. Széles körben használatosak a grafikai tervezés, a webdesign, a...
  Mi az a vektoros logó? A vektoros logó egy olyan grafikai ábrázolási módszer, amely matematikai egyenletek alapján 2D pontokból, görbékből és vonalakból álló logót hoz létre. Tetszőleges méretre lehet nagyítani vagy kicsinyíteni, anélkül, hogy romlana a minősége vagy...

  Reklámfilm készítés árak

  Miért érdemes reklámfilmeket készíteni? A reklámfilmek nagyszerű eszközök a vállalkozásod népszerűsítésére, bemutatására, vagy a termékeid és szolgáltatásaid eladására. Videók a képek mellett sokkal hatékonyabban vonzzák a figyelmet, mint a szöveges vagy képes...

  Animáció készítése rétegek kezelése

  Rétegek kezelése Az animáció készítő program sorozat második fejezetében a rétegekről és kezelésükről lesz szó. A program, amit használok továbbra is a Moho Pro lesz. Megtudod vásárolni is de kezdésnek azt javaslom töltsd le a próbaverziót a hivatalos weboldalról,...

  Animáció készítő program | Moho Pro

  Moho Pro Animáció készítő programok közül a Moho Pro lesz a segítségemre. A cikkben írok arról, hogyan tudod a Moho Pro segítségével: megtanulni a kezelőfelületen található fontosabb menüpontokat képeket importálni ,amelyet később animálni is tudsz megismerkedsz a...

  Logó tervezés

  Logó tervezésekor számos fontos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a végeredmény egyedi, megjegyezhető és az adott vállalkozás személyiségét tükröző legyen. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány lépést és fontos szempontot a sikeres logó tervezéshez:...

  Animáció készítés

  Animáció Készítése: Moho és Egyéb Programok Az animáció készítése izgalmas és kreatív folyamat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy képeinket életre keltve meséljünk el történeteket. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük az animáció készítése folyamatát, és...
  Share This
  Share via
  Copy link