Edius videószerkesztő: a professzionális és kreatív megoldás

 

Az edius videószerkesztő egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző formátumú és felbontású videókat szerkesszenek, vágjanak, effektezzenek és exportáljanak.

Az edius videószerkesztő az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb videószerkesztő program a piacon, amelyet számos professzionális és amatőr videós használ. De miért válasszuk az edius videószerkesztőt? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Milyen funkciókat és lehetőségeket kínál? És hogyan használhatjuk ki a legjobban? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi az az edius videószerkesztő?

Egy nem-lineáris videószerkesztő szoftver, amelyet a Grass Valley cég fejlesztett ki. A nem-lineáris videószerkesztés azt jelenti, hogy a videókat nem egy meghatározott sorrendben kell szerkeszteni, hanem bármelyik részét megváltoztathatjuk, hozzáadhatunk, elvehetünk vagy áthelyezhetünk. Ez nagyobb szabadságot és rugalmasságot biztosít a videószerkesztés folyamatában.

támogatja a legtöbb videó formátumot, beleértve a HD, 4K, 8K, HDR, 3D, VR és 360 fokos videókat is. Emellett képes kezelni a különböző képarányokat, képsebességeket és színtereket is. lehetővé teszi, hogy egyszerre több videósávot és audiosávot használjunk, valamint számos effektet, átmenetet, szűrőt, címet és grafikát alkalmazzunk a videóinkra. rendelkezik egy gyors és hatékony renderelő motorral, amely lehetővé teszi, hogy a videóinkat valós időben nézzük meg és exportáljuk különböző formátumokban és platformokon.

Kinek ajánlott az edius videószerkesztő?

Bárki használhat, aki videókat szeretne szerkeszteni, legyen az hobbi, tanulás, munka vagy szórakozás céljából. Az edius videószerkesztő alkalmas a következő típusú videók létrehozására és szerkesztésére:

Használatához nem szükséges előzetes tapasztalat vagy tudás, mivel a program felhasználóbarát és intuitív felülettel rendelkezik, amely könnyen elsajátítható. Az edius videószerkesztő azonban nem csak a kezdőknek, hanem a haladó és professzionális videósoknak is megfelel, mivel a program számos speciális és testreszabható funkciót és beállítást kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy a videóinkat a legmagasabb szinten szerkesszük és optimalizáljuk.

grass valley site
edius program

Honnan lehet beszerezni az edius videószerkesztőt?

A Grass Valley weboldaláról lehet letölteni és telepíteni. A programnak több verziója is létezik, amelyek különböző árakon és funkciókon alapulnak. A program verziói a következők:

 • Edius Pro: Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb verzió, amely alkalmas a kezdő és középhaladó videósoknak. Ez a verzió tartalmazza az alapvető funkciókat és effekteket, valamint képes kezelni a HD és 4K videókat. Az Edius Pro ára kb. 50 000 forint.
 • Edius Workgroup: Ez a középkategóriás verzió, amely alkalmas a haladó és professzionális videósoknak, valamint a csapatmunkára. Ez a verzió tartalmazza az Edius Pro funkcióit, valamint további funkciókat és effekteket, valamint képes kezelni a 8K, HDR, 3D, VR és 360 fokos videókat. Az Edius Workgroup ára kb. 200 000 forint.
 • Edius X: Ez a legújabb és legfejlettebb verzió, amely a legmagasabb szintű videószerkesztést teszi lehetővé. Ez a verzió tartalmazza az Edius Workgroup funkcióit, valamint új funkciókat és effekteket, valamint képes használni a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást a videószerkesztés folyamatának megkönnyítésére és gyorsítására. Az Edius X ára kb. 300 000 forint.

Az edius videószerkesztőt ingyenesen is kipróbálhatjuk 30 napig, ha letöltjük a próbaverziót a Grass Valley weboldaláról. A próbaverzió az Edius X verzióval egyenértékű, de korlátozott exportálási lehetőségekkel rendelkezik.

Milyen operációs rendszereken fut az edius videószerkesztő?

Az edius videószerkesztő csak Windows operációs rendszeren fut, így nem használható Mac vagy Linux alatt. A program futtatásához a következő minimális rendszerkövetelményekre van szükség:

 • Processzor: Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3
 • Memória: 8 GB RAM
 • Videókártya: NVIDIA GeForce GTX 1050 vagy AMD Radeon RX 550
 • Merevlemez: 6 GB szabad hely
 • Operációs rendszer: Windows 10 64-bit

Természetesen, ha jobb teljesítményt és minőséget szeretnénk elérni, akkor ajánlott magasabb rendszerkövetelményekkel rendelkező számítógépet használni. A program optimalizálva van a legújabb hardverek és technológiák kihasználására, így például támogatja az Intel Quick Sync Video, az NVIDIA CUDA, az AMD VCE és az Apple ProRes technológiákat.

edius vágás

Milyen műveleteket lehet elvégezni az edius videószerkesztővel?

Az edius videószerkesztővel számos műveletet elvégezhetünk a videóinkon, amelyek segítenek abban, hogy a videóinkat a legjobb formában mutassuk be. Néhány példa a műveletekre:

Videóvágás:

A videóvágás során kiválaszthatjuk, hogy melyik részeket szeretnénk megtartani vagy elhagyni a videónkból, valamint hogy milyen sorrendben és időzítésben szeretnénk ezeket megjeleníteni. Az edius videószerkesztő lehetővé teszi, hogy a videóinkat egyszerűen és pontosan vágjuk, valamint hogy több videósávot használjunk egymás alatt vagy mellett.

Videóeffektusok:

A videóeffektusok olyan vizuális elemek, amelyeket a videónkra alkalmazhatunk, hogy megváltoztassuk vagy javítsuk a videó kinézetét, hangulatát vagy stílusát. Az edius videószerkesztő számos effektust kínál, mint például színezés, fényerő, kontraszt, élesség, homály, torzítás, zaj, mozaik, stb. Az effektusokat a videósávra húzhatjuk, vagy a videó tulajdonságainál állíthatjuk be.

Videóátmenetek:

A videóátmenetek olyan effektusok, amelyeket a videók közötti váltásoknál használhatunk, hogy simábbá és érdekesebbé tegyük a videó folyamatosságát. Az edius videószerkesztő számos átmenetet kínál, mint például vágás, tolás, pörgetés, feloldás, árnyék, stb. Az átmeneteket a videósávok közé húzhatjuk, vagy a videó tulajdonságainál állíthatjuk be.

Videószűrők:

A videószűrők olyan effektusok, amelyeket a videónkra alkalmazhatunk, hogy kiszűrjük vagy kiemeljük bizonyos részleteket, színeket vagy hangokat a videónkból. Az edius videószerkesztő számos szűrőt kínál, mint például maszk, kulcsolás, színkorrekció, zajcsökkentés, hangszűrés, stb. A szűrőket a videósávra húzhatjuk, vagy a videó tulajdonságainál állíthatjuk be.

Videócímek és grafikák:

A videócímek és grafikák olyan szöveges vagy képi elemek, amelyeket a videónkra helyezhetünk, hogy információt, magyarázatot, díszítést vagy hangsúlyt adjunk a videónknak. Az edius videószerkesztő lehetővé teszi, hogy saját címeket és grafikákat készítsünk, vagy előre elkészített sablonokat használjunk. A címeket és grafikákat a videósávra húzhatjuk, vagy a videó tulajdonságainál állíthatjuk be.

adobe premiere pro

Miben különbözik az edius videószerkesztő a többi videószerkesztőtől?

Az edius videószerkesztő nem egyedülálló program, hanem sok más videószerkesztővel versenyez a piacon. Néhány példa a többi népszerű videószerkesztőre:

Adobe Premiere Pro:

Ez az egyik legismertebb és legelterjedtebb videószerkesztő program, amelyet a professzionális videósok használnak. A Premiere Pro nagyon sokoldalú és erős program, amely számos funkciót és effektet kínál, valamint integrálódik az Adobe többi programjával, mint például az After Effects, a Photoshop, az Audition, stb. A Premiere Pro azonban drága és bonyolult program, amely magas rendszerkövetelményeket és előfizetéses díjat igényel.

Final Cut Pro:

Ez a videószerkesztő program a Mac felhasználók számára készült, és az Apple terméke. A Final Cut Pro gyors és egyszerű program, amely számos funkciót és effektet kínál, valamint integrálódik az Apple többi programjával, mint például az iMovie, a GarageBand, a Logic Pro, stb. A Final Cut Pro azonban csak Mac-en fut, és egyszeri, de magas vételárat igényel.

DaVinci Resolve:

Ez a videószerkesztő program a színkorrekcióra és a színmegjelenítésre specializálódott, és a professzionális videósok használják. A DaVinci Resolve nagyon hatékony és minőségi program, amely számos funkciót és effektet kínál, valamint integrálódik a Blackmagic Design többi programjával, mint például a Fusion, a Fairlight, stb. A DaVinci Resolve azonban nehezen tanulható és használható program, amely magas rendszerkövetelményeket és előfizetéses díjat igényel.

Az edius videószerkesztő ezekkel a programokkal szemben a következő előnyöket és hátrányokat mutatja:

 • Előnyök:
  • Könnyen használható és tanulható felület
  • Valós idejű renderelés és előnézet
  • Támogatja a legtöbb videó formátumot és felbontást
  • Tartalmazza a legfontosabb funkciókat és effekteket
  • Alacsony rendszerkövetelmények és egyszeri vételár
 • Hátrányok:
  • Csak Windows-on fut
  • Nem integrálódik más programokkal
  • Kevesebb funkciót és effektet kínál, mint a versenytársak
  • Néhány funkció és effekt nem elég fejlett vagy minőségi

Hogyan használhatjuk ki a legjobban az edius videószerkesztőt?

Az edius videószerkesztő egy olyan program, amelyet sokféleképpen használhatunk, attól függően, hogy milyen célunk és igényünk van a videószerkesztés terén. Néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy a legjobban kihasználjuk az edius videószerkesztőt:

 • Ismerkedjünk meg a program felületével és funkcióival, és állítsuk be a programot a saját preferenciáinknak és szükségleteinknek megfelelően. Például válasszuk ki a megfelelő projektbeállításokat, a megfelelő videóformátumot és felbontást, a megfelelő effektusokat és szűrőket, stb.
 • Használjunk minőségi és megfelelő videóanyagot, amelyet a legjobb körülmények között vettünk fel. Például figyeljünk a megfelelő fényviszonyokra, hangminőségre, stabilizációra, kompozícióra, stb.
 • Használjunk több videósávot és audiosávot, hogy a videónkat gazdagabbá és változatosabbá tegyük. Például használjunk háttérzenét, narrációt, hanghatásokat, képaláírásokat, stb.
 • Készts kreatív és egyedi effektusokat, átmeneteket, szűrőket, címeket és grafikákat, hogy a videónkat érdekesebbé és látványosabbá tegyük. Például használjunk animációkat, mozgóképeket, vizuális effekteket, stb.
 • Alkalmazzunk a videó témájához és céljához illő stílust és hangnemet, hogy a videónkat hatékonyan és meggyőzően kommunikáljuk. Például használjunk formális vagy informális, humoros vagy komoly, oktató vagy szórakoztató, stb. stílust és hangnemet.
grass valley

Hogyan tanulhatjuk meg az edius videószerkesztő használatát?

Az edius videószerkesztő használatának megtanulása nem nehéz feladat, mivel a program felülete és funkciói intuitívak és logikusak.

Azonban, ha szeretnénk többet megtudni a programról, vagy ha segítségre van szükségünk a videószerkesztés folyamatában, akkor több forrás is rendelkezésünkre áll, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban elsajátítsuk az edius videószerkesztőt.

Néhány példa a forrásokra:

 • A Grass Valley weboldala: A Grass Valley a program fejlesztője, és a weboldalán számos információt és erőforrást találhatunk az edius videószerkesztőről, mint például a letöltési és telepítési útmutatót, a rendszerkövetelményeket, a verziók összehasonlítását, a gyakran ismételt kérdéseket, a hibaelhárítási tippeket, stb.
 • A Grass Valley támogatási szolgáltatása: A Grass Valley támogatási szolgáltatása egy olyan szolgáltatás, amelyet a program felhasználói vehetnek igénybe, ha problémájuk vagy kérdésük van a programmal kapcsolatban. A támogatási szolgáltatás elérhető telefonon, e-mailen, chaten vagy online űrlapon keresztül, és a Grass Valley szakértői segítenek a felhasználóknak a program használatában.
 • Az edius videószerkesztő kézikönyve: Az edius videószerkesztő kézikönyve egy olyan dokumentum, amely részletesen leírja a program felületét, funkcióit, beállításait, műveleteit, effektusait, stb. A kézikönyv segítségével megismerhetjük a program minden aspektusát, és megtanulhatjuk, hogyan használjuk a programot a legjobban. A kézikönyv elérhető PDF formátumban, és letölthető a Grass Valley weboldaláról.
 • Oktatóanyagai: Az edius videószerkesztő oktatóanyagai olyan videók, amelyek bemutatják, hogyan használjuk a programot különböző célokra és projektekre. Az oktatóanyagok segítségével láthatjuk, hogyan végzünk el bizonyos műveleteket, hogyan alkalmazunk bizonyos effektusokat, hogyan oldunk meg bizonyos problémákat, stb. Az oktatóanyagok elérhetők a Grass Valley weboldalán, a YouTube-on, vagy más online platformokon.
 • Közössége: Az edius videószerkesztő közössége egy olyan csoport, amely a program felhasználóiból és rajongóiból áll, és akik megosztják egymással a tapasztalataikat, véleményeiket, tanácsaikat, ötleteiket, stb. a programmal kapcsolatban

Ha érdekel a videószerkesztés világa elsőként és más videószerkesztő programok is érdekelnek javaslom kezdésnek olvasd el a Videószerkesztő gyorstalpalót. További témköröket megtalálsz az oldalaon videószerkesztés és animációkészítés témában egyaránt.

Vicces Tiktok videó készítése! Hogyan lássak hozzá?

Vicces Tiktok videó készítése Számtalan módja van annak, hogy videót gyárts Tiktokra. Vicces tiktok videó készítése történhet úgy is, hogy egyszerűen felveheted mobiltelefonról, megvághatsz egy filmjelenetet és közzéteheted azt a számítógépedről is. Ha a tiktok...

Fedezd fel a sokoldalú és ingyenes online videószerkesztő programokat

Online videószerkesztő Az online videószerkesztés egyre népszerűbbé válik, és most itt van az egyetlen olyan platform, amely sokoldalú és ingyenes eszközökkel segít a videók szerkesztésében. Fedezd fel ennek az online videószerkesztőnek a lehetőségeit, amely egyszerű...

Top10 ingyenes videószerkesztő program 2024

Top10 ingyenes videószerkesztő program 2024 Fedezd fel a legjobb 10 ingyenes videószerkesztő programot, amelyekkel profi videókat készíthetsz 2024-ben! Kreatív és egyszerű eszközök várnak, hogy inspirálják a videószerkesztés világában. Mit jelent a videószerkesztő...

Top 5 Legjobb Ingyenes Videószerkesztő Program 2024

Top 5 Legjobb Ingyenes Videószerkesztő Program 2024 Főbb Kérdések a Cikkben: - Mik az öt legjobb ingyenes videószerkesztő program 2024-ben?- Milyen funkciókat kínálnak ezek a programok?- Hogyan lehet használni ezeket a videószerkesztőket? Kulcspontok a Movavi Video...

Hogyan vágjunk videót

Hogyan vágjunk videót Adobe Premiere Pro-ban: Kezdők útmutatója Az Adobe Premiere Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő program a piacon, professzionális funkciókkal és intuitív felülettel. Akár kezdő vagy, akár profi, ez a cikk végigvezet a videóvágás alapjain a...

Filmek létrehozása videószerkesztővel

Filmek létrehozása, azaz hogyan készítsünk lenyűgöző filmeket videószerkesztővel? A videószerkesztés egy olyan kreatív folyamat, amely segít megosztani a történeteinket, érzéseinket és üzeneteinket a világgal. Egy jó videószerkesztővel nemcsak a felvett anyagot...

5 ingyenes videószerkesztő program, ami a hasznodra lehet!

5 Ingyenes videószerkesztő program    1. DaVinci Resolve: Szakmai szintű funkciókkal rendelkezik, mint a színkorrekció, effektek és hangszerkesztés. Kezdőknek bonyolult lehet a felülete. Letölthető Windows, macOS és Linux rendszerekre. 2. HitFilm Express: Kiváló...

Videószerkesztés az alapoktól mindenkinek

Videószerkesztés az alapoktól A következő cikkemben arról számolok be, hogyan tudod saját magad szerkeszteni kedvenc videóidat! Érdemes átgondolnod milyen céllal állsz hozzá a munkádhoz. Egy rövid zenés videót szeretnél, egy slideshow-t vagy egy hosszabb film...

Vfx jelentése, mi az és hogyan használható?

Mi az a vfx és hogyan használható? A vfx, vagy vizuális effektus, olyan képi hatás, amelyet digitális eszközökkel hoznak létre vagy módosítanak, hogy olyan jeleneteket vagy objektumokat ábrázoljanak, amelyek valóságosak, de nem rögzíthetők élőben. Leggyakrabban...

Tiktok videó készítése a Capcut segítségével

Tiktok videó készítése a Capcut segítségével! A Tiktok egy népszerű közösségi média platform, ahol rövid videókat oszthatsz meg a világgal. A videók szórakoztatóak, kreatívak, és sokféle témát érintenek, mint például a humor, a zene, a tánc, a divat, a sport, az...
Share This
Share via
Copy link