Ezek között a  formátumok között több különbség is van, amelyeket a következő táblázatban foglaltam össze:

mkvavi
Nyílt forráskódú és ingyenesZárt forráskódú és fizetős
Támogatja a többcsatornás hangot, a feliratokat, és a menüketNem támogatja a többcsatornás hangot, a feliratokat, és a menüket
Kompatibilis a legtöbb modern videó és hang kodekkelKompatibilis csak néhány régebbi videó és hang kodekkel
Magas minőségű és nagy méretű videók létrehozására alkalmasAlacsony minőségű és kis méretű videók létrehozására alkalmas
Nem támogatott néhány régebbi vagy korlátozott médialejátszónTámogatott a legtöbb médialejátszón

 

mkv konvertálása avi-ba

A  formátumok előnyei és hátrányai miatt előfordulhat, hogy szükség van arra, hogy konvertáljuk az egyik formátumot a másikra. Például, ha egy mkv formátumú videót szeretnénk lejátszani egy olyan eszközön, amely nem támogatja a mkv formátumot, akkor konvertálnunk kell avi formátumra. Vagy, ha egy avi formátumú videót szeretnénk jobb minőségben megtekinteni, akkor konvertálnunk kell mkv formátumra. Többször előfordult, hogy Adobe Premiere Pro videószerkesztő program segítségével szerettem volna összevágni egy kis filmet, de a nyersanyagot amit mástól kaptam az mkv formátumú volt. Sajnos az Adobe Premiere Pro sem ismerte fel ezt a fájlformátumot, így lejátszani ugyan letudtam, de szerkeszteni képtelen voltam. Ekkor jött szóva egy a sok konvertáló program közül, a személyes kedvencem a Bandicut, mely segített abban, hogy mkv to avi megoldással már avi formátumban tudjam szerkeszteni a kipjeimet.

Hogyan konvertálj videót mkv formátumból avi formátumba?

A videó konvertálás egy olyan folyamat, amely során egy videó fájlt átalakítunk egy másik formátumra, például mkv-ről avi-re. A konvertálásnak több oka is lehet, például:

 • Méretének csökkentése
 • Minőségének javítása
 • Kompatibilitásának növelése
 • A videó szerkesztése vagy vágása
VLC media player

Az átalakításhoz szükségünk lesz egy olyan programra, amely képes elvégezni a konvertálást. A piacon rengeteg ilyen program létezik, amelyek közül néhányat mutatok be a következő listában:

VLC Media Player:

Ez egy ingyenes és nyílt forráskódú médialejátszó, amely szinte minden formátumot képes lejátszani, és konvertálni is. A VLC Media Playerrel egyszerűen konvertálhatunk videót mkv formátumból avi formátumba, csak ki kell választanunk a forrásfájlt, a célformátumot, és a kimeneti fájl nevét, majd elindítani a konvertálást.

HandBrake:

Szintén ingyenes és nyílt forráskódú videó konvertáló és transzkódoló program, amely sok formátumot támogat, és sok beállítási lehetőséget kínál. A HandBrake-kel könnyen konvertálhatunk videót mkv formátumból avi formátumba, csak meg kell nyitnunk a forrásfájlt, kiválasztanunk az avi formátumot, és megadnunk a kimeneti fájl nevét, majd elindítani a konvertálást.

Freemake Video Converter:

Mint az előzőek, ez is ingyenes azonban, ez már  zárt forráskódú videó konvertáló program, amely sok formátumot támogat, és egyszerűen használható. A Freemake Video Converterrel gyorsan konvertálhatunk videót mkv formátumból avi formátumba, csak hozzá kell adnunk a forrásfájlt, kiválasztanunk az avi formátumot, és megadnunk a kimeneti fájl nevét, majd elindítani a konvertálást.

Format Factory:

Freemake-hez hasonlóan díjmentes zárt forráskódú videó konvertáló program, amely sok formátumot támogat, és sok funkciót tartalmaz. A Format Factoryvel hatékonyan konvertálhatunk videót mkv formátumból avi formátumba, csak ki kell választanunk a videó konvertálás opciót, hozzá kell adnunk a forrásfájlt, kiválasztanunk az avi formátumot, és megadnunk a kimeneti fájl nevét, majd elindítani a konvertálást.

Online Video Converter:

Nem kell ezért sem fizetned ezért az online videó konvertáló szolgáltatásért, amely sok formátumot támogat, és nem igényel telepítést. Az Online Video Converterrel egyszerűen konvertálhatunk videót mkv formátumból avi formátumba, csak fel kell töltenünk a forrásfájlt, kiválasztanunk az avi formátumot, és letöltenünk a kimeneti fájlt.

online video converter

A másik formátumba való alakítás során fontos figyelembe vennünk néhány tényezőt, amelyek befolyásolhatják a konvertálás eredményét. Ezek a tényezők a következők:

 • A videóhoz tartozó kodek: Ez a videó tömörítésének és dekódolásának módja, amely meghatározza a videó minőségét és méretét. A leggyakoribb videó kodekek a H.264, a MPEG-4, és a DivX.
 • A videó bitráta: Ez a videó adatátviteli sebessége, amely megmutatja, hogy mennyi adatot tartalmaz a videó egy másodperc alatt. A bitráta mértékegysége a bit/s vagy a kbit/s. A magasabb bitráta jobb minőséget, de nagyobb méretet jelent.
bandicut

Hogyan használd a Bandicut programot a videó konvertálásához?

A Bandicut egy ingyenes és nyílt forráskódú videó vágó és összefűző program, amely sok formátumot támogat, és hardveres gyorsítást használ1.  Ennek a videóátalakító programnak a segítségével nemcsak kivághatunk vagy összefűzhetünk videókat, hanem konvertálhatunk is mkv formátumból avi formátumba, anélkül, hogy csökkenne a videó minősége. Használatához a következő lépéseket kell követnünk:

 1. Töltsük le és telepítsük a Bandicut programot a hivatalos honlapjáról2.
 2. Indítsuk el a Bandicut programot, és válasszuk ki a “Cut” (Vágás) opciót.
 3. Nyissuk meg a mkv formátumú videót, amelyet konvertálni szeretnénk, és állítsuk be a kezdő és a végpontot, hogy kiválasszuk a kívánt részt.
 4. Kattintsunk a “Start” (Indítás) gombra, és válasszuk ki a “High-Speed mode” (Gyors mód) opciót, amely lehetővé teszi, hogy a videót anélkül konvertáljuk, hogy újra kódolnánk.
 5. Válasszuk ki az avi formátumot a “Format” (Formátum) menüből, és adjuk meg a kimeneti fájl nevét és helyét.
 6. Klikkeljünk az “OK” gombra, és várjuk meg, amíg a Bandicut elvégzi a konvertálást.

Ezzel el is készültünk a videó konvertálásával, és most már megtekinthetjük az avi formátumú videót a kívánt eszközön vagy lejátszón.

Videó konvertálással kapcsolatban korábban írt cikkeim a következők: Videó konvertálása mp3-ba, A 7 legjobb Youtube MP3 converter [ingyenes], MP4 converter ingyen, Videó konvertálás 10 lépésben.

Ha a konvertálást követően kedved kaptál egy kis videószerkesztéshez akkor kezd el a videószerkesztő tanfolyamról írt cikkkem tanulmányozását, tekintsd meg a témaköröket illetve találsz más érdekes cikket animáció készítés témában is.

A cikkem végére értem. Remélem, hasznos volt számodra, és sikerült megértened, hogyan kell konvertálni videót mkv formátumból avi formátumba. Ha tetszett a cikkem, kérlek, oszd meg másokkal is, és írj egy hozzászólást, hogy mit gondolsz róla. Ha pedig további kérdéseid vagy problémáid vannak a videó konvertálással kapcsolatban, akkor kérlek, írj nekem, és igyekszem segíteni. Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, és további jó videó konvertálást kívánok. ?

Videó konvertálása mp3 ba

Ez a cikk bemutatja, hogy miért és hogyan konvertálhatsz videókat mp3 formátumba, amelyeket aztán lejátszhatsz a mobiltelefonodon, a számítógépeden, vagy bármilyen más audiólejátszó eszközön. A cikkben megismerheted a legjobb alkalmazásokat, megoldásokat és...

MP4 converter ingyen

Miért jó mp4 formátumokat konvertálni? Az mp4 formátum konvertálása több okból is előnyös lehet: Készülék Kompatibilitás: Egyes eszközök csak bizonyos formátumokat támogatnak. Ha az mp4 fájl, amit szeretnél lejátszani, nem kompatibilis a készülékkel, akkor érdemes más...

Videó konvertálás 10 lépésben

Mikor van szükség videó konvertálásra? Ha többen dolgoztok egy projekten belül és közösen meghatároztok egy videó formátumot amivel mindannyian dolgoztok a videó konvertálás-ra mint műveletre gondolnotok kell abban az esetben ha nem egységes formátumot kezeltek.Miért...
Share This
Share via
Copy link