Mi az a banner?

Banner-nek szoktak nevezni egy olyan plakátot képes, grafikai anyagot, ahol egyidejűleg megjelenhet a fotó, képi és grafikai elemek mellett szöveges tartalom is.

Grafikai képes hirdetésekhez szoktál alkalmazni, ahol több különböző méretű négyzetből épül fel egy képes tartalom.

Rengeteg banner-el találkozhatsz nap mint nap, elég gondolni a reklámfelületekre, amivel bombáznak bennünket nyomtatott és online formában is ha szükséges ha nem. Illetve ha kinyitsz egy reklámújságot vagy egy napilapot ott is különböző hasábokra és „képkockákra” (jobb szeretem a négyzet megfogalmazást) tagolódik szép egy-egy ilyen banner.

Bannert készíthetsz minimális grafikai ismeretek segítségével és egy cseppnyi számítógépes felhasználói ismeretekkel.

Ettől függetlenül léteznek előre legyártott banner minták vagy sablonok, amelyeknél elegendő egy meglévő szöveges tartalmat a sajátodéra átírni, vagy a grafikai elemeket, képeket cserélni, színezetét állítani.

Léteznek ingyenes és „fizetős” megoldások is erre az esetre, amit megvizsgálok milyenprogramokkal és megoldásokkal tudok egy bannert  létrehozni és animálni. A banner készítés során megkülönböztetünk álló, statikus képes tartalmat illetve mozgóképet, ahol a meglévő statikus tartalmat animálod valamilyen megoldással.

A statikus álló bannerek bemutatásával fogok tovább foglalkozni, illetve megvizsgálom, hogyan lehet egy meglévő bannert elkészíteni.

Mire tudom felhasználni, hol jöhet jól?

Hirdetések kezelésénél, reklám plakát és szóróanyag kialakításánál.

Az elkészített és vagy animált bannert  elhelyezheted helyinyomtatott sajtóban, online felületeken , saját weboldaladon, aloldalaidon vagy akár egy partneredet megkéred és az ő weboldalán  is viszontláthatod.

Ha online hirdetést indítasz a leírt tartalom mellett a banner teljes tartalmát is megoszthatod a látogatókkal.

Statikus, álló banner készítése!

A banner létrehozását a legegyszerűbb módszerekkel is eltudod készíteni.

Akár magad rajzolod meg vagy egy program segítségét veszed igénybe az előre elképzelt tartalmat kellő kidolgozottsággal megfelelő módon tudod tálalni a látogatóidnak.

Nézzük meg a főbb lépéseit egy banner elkészítésének. A Canva nevű weboldal segítségével könnyedén elkészíthetsz egy teljesen új bannert vagy egy meglévőt módosíthatsz

canva projekt létrehozása

Regisztráció, Bejelentkezés és Projekt Kiválasztás:

Első regisztrációd esetén az e-mailedre kapott visszaigazoló linken keresztül meg kell erősítened a regisztrációdat, hogy használhasd.

Bejelentkezhetsz közvetlenül a google emailes fiókoddal is és akkor nem kell külön megadni a regisztrációhoz az email címedet és rögtön bent találod magad a Canva programon.

Nyisd meg a Canva weboldalt vagy alkalmazást, jelentkezz be, majd válaszd az új projekt létrehozását.

canva új projekt létrehozása

Új projekt létrehozásáhot kattints a new , majd a folder feliratra.

Ekkor egy új gyűjtőmappa áll majd a rendelkezésedre ahol külön témánként gyűjtheted össze az általad készített tartalmakat.

A gyűjtőmappádon belül  új banner létrehozásához kattinthatsz az add design vagy create design feliratra.

Válaszd a create design feliratot, majd a felsorolásból válaszd ki a canva banner elemet. Miután ez megtörtént betölt egy új kezelőfleületen számtalan már meglévő sablont, amiből tudsz dolgozni.

canva create design

A keresőmezőbe több kulcsszavat írhatsz be attól függően milyen design-al szeretnél dolgozni.

Én most a banner kifejezést választottam, ahol több tartalon közül választhatsz.
Ha rákattintasz egyre akkor automatikusan átkerül jobb oldalra a szerkesztő panelre ahol további beállításokat végezhetsz el.

Figyelj arra, hogy a prémium tartalmak fizetősek, amelyeket nem tudosz a díjmentes változatban használni.

A fizetős elemeknél jobb alsó sarokban egy koronát találsz ,amely jelzi hogy az adott tartalom prémium kategóriába sorolandó.

canva új banner létrehozása

Válaszd ki a megfelelő méretet

a „Custom dimensions” opció segítségével vagy válaszd ki az előre elkészített banner méreteket.

Háttér és Elemek Hozzáadása:

Kattints a „Elements” fülre a bal oldalon, majd húzd be a kívánt háttérképet. Adj hozzá további elemeket, például formákat vagy vonalakat.

Színek és Betűtípusok:

A „Text” fül segítségével adj hozzá szöveget a bannerhez. Válaszd ki a betűtípust, és állítsd be a szövegszínt a „Text” menüben.

Képek és Grafikák:

Használj a „Elements” fül alatt található keresőt a képek vagy grafikák hozzáadásához a bannerhez. Húzd őket a kívánt helyre.

Logo Hozzáadása:

Ha van logod,  vagy saját felhasználású képed kattints a „Uploads” fülre, majd húzd be a logót. Állítsd be a méretét és pozícióját.

Elrendezés és Szerkesztés:

Változtass az elemek elrendezésén a képernyő tetején található vezérlők segítségével. Szerkeszd a szöveget és a képeket a kiválasztott elemre kattintva.

Filterek és Effektek:

A „Filter” fül alatt használhatsz különböző effekteket és szűrőket a banner megjelenésének javítására.

Mentés és Letöltés:

Amikor elégedett vagy a bannerrel, kattints először a Share feliratra, majd válaszd ki a kívánt formátumot képe esetén például jpeg vagy png és a  „Download” gombra  kattintva már le is töltötted a kész tartalmadat.

canva website banner

website banner

canva szöveg átírása

szöveg átírása

canva kép csere

kép csere

canva kép módosítása

kép módosítása

canva banner kimentése
canva végleges mentés

végleges mentés

Animált banner készítése,

avagy hogyan lehet animálni egy bannert?

Az animált banner elkészítése hasonlóképp nézne ki mint egy egyszerű grafikai állókép vagy banner.

Az elkészített grafikádhoz tartozó elemeket, vagy feliratokat az Animate gomb segítségével tudsz mozgatni .

Ha kiválasztottad az animate feliratot bal szélen több féle bekúszó animáció közül válogathatsz. Ha rákattintasz módosíthatod a bekúszás sebességét, hosszát illetve visszanézheted az animációdat, amint  ráviszed a kurzort az animált elemedre.

canva animate

Animált banner kimentése

Miután többféle animációt adtál hozzá a banneredhez nincs más dolgod min az animáció kimentésének. Az animált tartalom kimentése hasonlóképp egy statikus bannerhez képest a share majd a dwnload felirattal történik.

Mivel animációt helyeztél el a banneren és szabályoztad az animált tartalom hosszát ügyelj arra, hogy a kimentett fájl formátuma mindneképp mozgókép, videó legyen. MP4 video quality-t ajánlom erre az esetre de találsz más mozgókép frmátumot is.

Ha videó szerkesztésbe mélyebben beleakarod ásni magad javaslom a corel video studio sorozatot ahol szintén megtanulhatsz animált tartalmat készíteni.

Ott van még egy gyorstalpaló, ahol adobe premiere pron keresztül mutatom be a program alapvető használatát, illetve a témakörökben más hasonló érdekes témákat találsz mint például videószerkesztő programokról egy cikket vagy az animáció készítés lépéseit.

 

Share This
Share via
Copy link